Prema pisanju internet stranice The Information koja se poziva na izvor iz samog Apple-a, čini se kako se kompanija iz Cupertina sprema na otključavanje NFC čipa koji se nalazi u iPhone-ima i za spoljne developere.

Spomenuti čip je za sada limitiran samo na obavljanje plaćanja putem Apple Pay usluge, dok bi u budućnosti mogao da dobije mnogo šire mogućnosti.

Jedna od njih je mogućnost pristupa određenom objektu, što je opcija koju navodno već koriste neki Apple-ovi zaposleni u Apple Park-u. Oni svoje iPhone koriste kako bi dobili pristup određenom objektu nakon što svoje uređaje prislone na terminale koji su razvijeni u saradnji sa kompanijom HID Global.

To znači da bi korisnici u budućnosti mogli da koriste svoje iPhone za otključavanje hotelskih soba ili u javnom prevozu (sličan sistem baziran na Apple Pay protokolu se već koristi u Japanu i Velikoj Britaniji).

Što se tiče softverske podrške, prvi koraci već su učinjeni predstavljanjem CoreNFC biblioteke za iOS 11 sistem, ali s i dalje vrlo limitiranim mogućnostima za spoljne developere, koji bi puni pristup NFC čipu trebali dobiti dolaskom iOS 12 sistema, koji će biti predstavljen na ovogodišnjem WWDC-u.

Izvor: IT Vesti