Koliko god voleli ili mrzeli Apple (objektivno ili subjektivno) to je jedna od retkih IT kompanija koja je sa velikim uspehom u poslednjih 20 godina lansirala svoje proizvode. Jedan od ključnih proizvoda koji je pokrenuo nezaustavljivi rast kompanije krajem devedesetih godina prošlog veka bio je iMac. U koncept računara gde kućište za hardver ima integrisan i monitor malo ko je verovao, ali vizionari Apple-a znali su da je te sada već davne 1998 godine došlo vreme da svet ugleda prvi All-in-One računar, za to vreme izuzetno moćan i snažan iMac G3. U godinama i decenijama koje su usledile iMac je u više navrata imao radikalne transformacije da bi u svom poslednjem izdanju dobio i Pro oznaku – iMac Pro u ovom momentu predstavlja verovatno najmoćniji desktop računar na svetu kome malo koje PC bazirano rešenje može da izađe na crtu.

Kompanija iz Kupertina je iMac računare veoma lako uvela na tržište i to pre skoro 20 godina (19 godina preciznije), jer je vizuelni identitet prvih mašina, kao i njihova funkcionalnost bila daleko ispred ostalih računara u tadašnjoj tržišnoj ponudi. U svom dve decenije dugom usponu iMac računari su se više puta transformisali, a poslednje dve generacije napravile su toliko ozbiljan tržišni uspeh da danas imamo situaciju da kada se pomene nabavka All-in-One računara prvo i jedino na šta se pomisli su iMac računari.

Aktuelna ponuda iMac računara je više nego odlična – tu su iMac mašine sa dijagonalom ekrana od 21.5 inča, iMac 4K računari sa Retina ekranom dijagonale 21.5 inča, moćni iMac 5K računari koji su posebni po svom 5K Retina ekranu i apsolutni kralj svih All-in-One računara ikada napravljenih – iMac Pro. Posebnost iMac Pro računara ogleda se apsolutno u svemu, od dizajna, upotrebe materijala i finalne završnice. Hardverski on je najsuperiorniji računar na tržištu i namenjen je prvesntveno profesionalcima ili lepše rečeno arhitektama, građevincima, dizajnerima, video montažerima i svima kojima treba sirova radna i grafička snaga za obavljanje kompleksnih poslova i 3D rendering. On, naravno može biti i najveličanstveniji multimedijalni računar, ali gledano iz svih uglova on je ipak rođen za mnogo ozbiljnije stvari od gledanja filmova visoke definicije i uživanja u multimediji poslednje generacije.

Prvo što iMac Pro čini jedinstvenim računarom jeste kompletan hardverski sklop. Od Intel Xeon W osmojezgarnog procesora na 3.2GHz (koji se može konfigurisati do maksimalno osamnaestojezgarnog Intel Xeon W procesora), preko Radeon Vega 56 GPU-a (opciono Vega 64), do neverovatnih 32GB DDR4 ECC radne memorije na taktu od 2666MHz i 1TB SSD-a (maksimalno 4TB SSD, opciono) do najsavršenije elektronike na svetu iMac Pro jasno pokazuje zašto je Pro na svim nivoima. Tu su i sjajne mogućnosti za povezivanje (802.11ac Wi-Fi i Bluetooth 4.2), kao i posebna periferija koja prati Space Gray izdanje ove mašine. Jedinstveni 5K Retina displej dodatno iMac Pro čini impresivnim jer na dijagonali ekrana od 27 inča može da prikaže kristalno jasnu i čistu sliku u rezolucji od 5120×2880 dpi, prepunu zasićenih boja i sa detaljnošću kakva nije viđena na sličnim mašinama i generalno ekranima ove dijagonale.

Kako se iMac Pro može isključivo nabaviti u Space Gray izdanju tako je i (već pomenuta) periferija koja dolazi sa njim Space Gray. Tu su Space Gray Magic Keyboard sa Numeric Keypad-om i Space Gray Magic Mouse 2, a opciono je moguće nabaviti i Space Gray Magic Trackpad 2 – naravno, po posebnoj Pro ceni. Ostatak računara čine još 4xUSB 3 ulaza, čitač SDXC kartica, Thunderbolt 3 (USB-C) ulazi i Ethernet prikljućak – standardno za većinu aktuelnih iMac računara. Kao platforma tu je macOS High Sierra sa preko 250 novih funkcija koje korisniku donose interaktivniji, komforniji i bezbedniji rad.

Apple je sa iMac Pro računarom još jednom pokazao ko je apsolutni vladar desktop tržišta i kako je jedini u stanju da napravi savršen All-in-One računar. Ova moćna mašina može da se nosi sa najkompleksnijim video i grafičkim zadacima i da ponudi najviši mogući kvalitet prikaza slike, kao i da obezbedi fluidnost, visoke radne i grafičke performanse i brzo bežično povezivanje. Previsoka cena po kojoj se nudi iMac Pro je suštinski jedina njegova mana, mada logički posmatrano ovo nije računar za svakog već za korisnike koji će iz svega što nudi znati da izvuku maksimum i to dobro da unovče. Svako kome je potreban vrhunski računar za obavljenje kompleksnih video, grafičkih i foto zadatak od iMac Pro računara neće pronaći rešenje, bar ne u nekoj skorijoj budućnosti.

Cena (sa PDV-om): od 740.490,00 dinara

Kontakt: iStyle