Apple je objavio svoj novi izveštaj što se tiče transparentnosti i svih zahteva za korisničkim podacima koji su kompaniji iz Cupertina stizali iz različitih izvora.

Izveštaj se bavi zahtevima pristiglima iz državnih i privatnih izvora u razdoblju od 1. jula pa do 31. decembra prošle godine te po prvi put uključuje i podatke o aplikacijama koje su uklonjene sa App Store-a.

U tom razdoblju Apple je primio 29.183 zahteva za pristup podacima na 213.737 uređaja. Većina zahteva odnosi se na Nemačku (njih 12.343) i SAD (njih 4680).

Od spomenutog ukupnog broja zahteva Apple je pozitivno odgovorio na njih 22.691, s time da se veliki broj zahteva odnosi na istrage vezane za ukradene uređaje. Kompanija iz Cupertina primila je 4875 zahteva za pristupom ličnim podacima koji se odnose na 22.503 korisnika.

Primljeno je i 80 zahteva za micanjem ukupno 634 aplikacije sa App Store-a. Najviše zahteva za uklanjanjem aplikacija stiglo je iz Kine (ukupno za 517 aplikacija). Razlozi za uklanjanje između ostalog su aplikacije koje nude ilegalno kockanje, imaju sadržaj za odrasle, narušavaju privatnost korisnika ili zakone o autorskim pravima.

Ceo izveštaj u PDF formatu možete pogledati na sledećem linku, dok je rezultate moguće filtrirati po zemljama (što se tiče naše zemlje Apple je primio zahtev za podacima relevantnima za jedan uređaj).

Izvor: IT Vesti