Apple je objavio poslovne rezultate za poslednji kvartal 2019. godine, odnosno prvi kvartal fiskalne 2020. prema njihovom računanju.

Ono što je bitno napomenuti je da je reč o tradicionalno finansijski najsnažnijem tromesečiju za Apple, što zbog činjenice da su u tom razdoblju praznici, što zbog prodaje novih iPhone-a koji se svake godine pojave koju nedelju pre početka oktobra.

Niti ove godine prihodi nisu razočarali, pa je Apple, sa 9% većim prihodima nego prošle godine u istom razdoblju ostvario još jedan rekord uprihodivši 91,8 milijardi USD u tri meseca. To je bila rekordna i neto dobit, koja je porasla za 11% i iznosi 22,2 milijarde dolara.

Usluge malo posustale, iPhone uzleteo

Ako gledamo strukturu prihoda i dobiti, Apple je u poslednja tri meseca prošle godine doživeo manji preokret trenda.

Prošle godine je, naime, trend bio da prodaja iPhone-a pada, a da se rast prihoda generiše kroz usluge.

Sada je bilo obrnuto – usluge su rasle nešto sporije i za oko 300 miliona dolara „promašile“ očekivanja. Međutim, kupci su ponovno, nakon ulaska na tržište iPhone-a 11 i 11 Pro, željni njihovih telefona – porast prodaje telefona bio je oko 8%, a rastu su se priključile i slušalice AirPods, Apple Watch i ostali dodaci, sa zajednički ostvarenim rastom od čak 44%.

Potražnja za Apple Watch-em 3. generacije i najnovijim slušalicama AirPods Pro tolika je da ih kompanija ne može proizvesti dovoljno, što je uzrokovalo i nestašice u nekim zemljama. Iz tog razloga kompanija trenutno angažuje i nove proizvodne kapacitete, pogotovo za slušalice.

Rast prihoda Apple-a bio je najveći u Evropi (+14%), dok je u Kini iznosio tek oko 3%. Kad je reč o aktuelnom kvartalu, prvom u 2020., u Apple-u projektuju prihode na nivou između 63 i 67 milijardi dolara. Ovako velik raspon ostavili su zbog nesigurnosti oko uticaja epidemije koronavirusa na poslovanje, jer Apple ima nekoliko dobavljača u njenom epicentru, kineskom Wuhanu.

Izvor: IT Vesti