Apple je pre nekoliko dana objavio svoje kvartalne rezultate u kojima je iskazao rekordne finansijske pokazatelje, ali je što se tiče prodaje iPhone-a ipak donekle razočarao ulagače i analitičare. Dodatno, predviđanja prodaje iPhone-a za poslednji kvartal ove godine takođe su nešto manja od očekivanih, pa je donica kompanije izgubila na vrednosti – pogotovo stoga jer je Apple najavio da više neće izveštavati o broju prodatih telefona, već samo o ukupno generisanom prihodu kroz taj segment.

Nagađanja o nešto slabijoj prodaji od očekivane potvrđuje i informacija koju saznaje japanski Nikkei, a tiče se proizvodnih kapaciteta za iPhone XR. Ovaj uređaj trebao je „niskom“ početnom cenom od 750 dolara i karakteristikama vrlo sličnima kod skupljih XS modela postati pravi prodajni hit, ako ne i najprodavaniji Apple-ov uređaj ove i sledeće godine.

Međutim, prvobitna očekivanja su, čini se, bila preambiciozna pa je kompanija sada obavestila dobavljače o smanjenju planirane proizvodnje. Foxconn i Pegatron, u čijim se pogonima iPhone-i sastavljaju, obavešteni su kako neće biti značajnog povećanja proizvodnje pa bi prema tome trebali prilagoditi svoje kapacitete za nadolazeće razdoblje.

Umesto 60-ak proizvodnih linija koje su bile planirane, u Foxconn-u će, na primer, iPhone XR biti sastavljan na njih 45. Najmanji dobavljač, Wistron, obavešten je nedavno i kako Apple od njih neće ove godine trebati usluge sastavljanja iPhone-a XR.

Prema nekim procenama ovo prilagođavanje proizvodnih kapaciteta znači da će se u narednim mesecima svakoga dana proizvoditi oko 100.000 iPhone-a XR manje nego što je bilo planirano. Službeno se iz Apple-a, po običaju, o ovome nisu oglasili.

Izvor: IT Vesti