Prošle nedelje saznalo se kako se proizvođač ekrana Japan Display nalazi u teškoj finansijskoj situaciji nakon što su se iz dokapitalizacije povukli glavni partneri, tajvanski TPK holding. Nakon toga govorilo se o mogućem bankrotu ove kompanije koja inače najviše LCD ekrana proizvodi za Apple – poslovanje s ovom firmom nosi im čak 60% prihoda.

Međutim, Apple-ovo sve manje korišćenje LCD panela na iPhone-u i prelazak na OLED tehnologiju u većini modela značajno su uticali i na poslovanje Japan Display-a, što je i bio jedan od uzroka poslovnih poteškoća. Ipak, Apple je odlučio nešto preduzeti po tom pitanju i spasiti jednog od svojih najvažnijih dobavljača, pa su, kako pišu japanski mediji, ponudili Japan Display-u investiciju od 100 miliona dolara.

Ova investicija samo je jedan u nizu pokušaja Apple-a da pomogne JDI-ju. Naime, još ranije su u obliku pozajmice japanskom proizvođaču dali na raspolaganje nešto preko 900 miliona dolara, a prošlog meseca dogovorili su i da se rata za otplatu tog iznosa prepolovi, a rok otplate produži, kako bi se Japan Display-u olakšalo vraćanje duga.

Investicija, koju službeno još iz Applea nisu potvrdili, navodno će biti obavljena kroz korporaciju Harvest Group, koja sudjeluje u „operaciji spašavanja“ JDI-ja.

Izvor: IT Vesti