Apple je konačno pokazao svetu ono što su mediji nazivali "iWatch" mesecima.

Apple Watch je prva nova kategorija proizvoda iz kompanije od originalnog iPada. On označava "novu eru" za Apple, kako kaže Tim Kuk.

Ima puno toga što je Apple Watch doneo, tako da smo za vas napravili listu. Ovo je 10 najvažnijih stvari koje treba da znate o Apple Watchu:

Dizajniran da bude samo vaš

Umesto jedna-veličina-odgovara-svima pristupa, Apple Watch dolazi u različitim bojama i opcijama. Postoje tri verzije: Apple Watch, Apple Watch Sport i Apple Watch Edition. Svaki model je dostupan sa 38 mm ili većim 42 mm ekranom. Apple je takođe dizajnirao mnogo opcija za lice sata, kao što je stari iPod nano nudio. Osnovna kolekcija dolazi u „polished" ili „space black” verziji od nerđajućeg čelika sa izborom od šest narukvica. Svaki kaiš ima različitu namenu i estetiku. Narukvice se nude u opcijama Sports Band, Classic Buckle, Leather Loop, Modern Buckle, Milanese Loop i Link Bracelet. Sve dolaze u različitim bojama.

Apple Watch Sport je za one koji žele da ga koriste pre svega kao fitnes uređaj. Krasi ga lagani aluminijumski dizajn sa ojačanim Ion-X staklenim ekranom, iako Apple nije otkrio detalje o tome koliko će biti izdržljiv. Sa dve boje uređaja i opcija narukvice, ima 10 mogućih konfiguracija u Sport kolekciji.

Apple Watch Edition je više za noćni provod u gradu. On dolazi sa ekranom safira kao i standardni Apple Vatch, ali je napravljen od 18-karatnog žutog ili ružičastog zlata. Kada je Jony Ive rekao da je Švajcarska u problemu, ovaj sat je ono o čemu je govorio.

Digitalna kruna

Umesto da pinch to zoom i drugih poznati gestova, Apple se odlučio da ide sa tradicionalnim točkićem sa strane, koji je nazvan digitalna kruna. Pritiskom na krunu se vraćate na početni ekran. To je veoma drugačiji način razmišljanja o nosivim uređajima u odnosu na ono što svi ostali rade.

Ekran je takođe osetljiv na dodir, ali se uglavnom koristi za jednostavne gestove da se krećete kroz informacije. Za većinu interakcija ćete koristiti Siri i digitalnu krunu.

Senzori

Moći ćete da pratite svoje kretanje, otkucaje srca, broj sagorelih kalorija i još mnogo toga. Akcelerometar, žiroskop i GPS znaju vašu lokaciju, i Bluetooth 4.0 sinhronizuje Apple Watch sa vašim iPhoneom. Ovaj uređaj ima "Taptic Engine" koji nudi povratne informacije za obaveštenja i stvari kao što je navigacija. On može da vas, zujanjem na odgovarajućoj strani zgloba, obavesti kada je vreme da se skrene levo ili desno.

Fokus na zdravlje i kondiciju

Apple Watch je posvećen zdravlju i fitnesu. On ima dve aplikacije namenjene da vas učini aktivnim: "Activity" za praćenje vaše dnevne aktivnosti i zdravlja, i "Workout", koji je vaš lični trener. Apple nije pokazao detalje ovih aplikacija, ali kompanija je dovela bivše Nike inženjere da se uveri da je sve vrhunski urađeno. Sve što radite vezi sa zdravljem na Apple satu se sinhronizuje sa Health aplikacijom na iOS-u.

Radiće sa aplikacijama treće strane

WatchKit je novi API koji će programeri moći da koriste da bi napravili aplikacije za Apple Watch. Apple je demonstrirao notifikacije aplikacija kaoo što su Twitter i Facebook, ali to je samo vrh ledenog brega. Pinterest, Major League Baseball, BMW i drugi već rade na aplikacijama, a ostali stručnjaci će imati dovoljno vremena da spreme svoje aplikacije kada Apple Watch krene u prodaju početkom 2015.

Podržava Apple Pay

Pored novih iPhonea, i Apple Watch će vam omogućiti plaćanje uz Apple Pay, novu mobilnu platnu platformu kompanije.

Radi samo sa iPhone uređajima

Apple Watch će raditi sa iPhone 6, iPhone 6 Plus, 5S, 5c i iPhone 5 uređajima preko Bluetooth konekcije. Uređaj je dizajniran da blisko sarađuje sa ostatkom Apple ekosistema. Zahvaljujući iOS 8 funkciji Continuity, moći ćete da počnete nešto na vašem iPhone, recimo email, i nastavite na Apple Watchu.

Još uvek nema reči o trajanju baterije

Jedno od najvećih razočarenja je da Apple nije pružio nikakve informacije o trajanju baterije. Magnetni induktivni punjač kači se na zadnju stranu sata, ali ko zna koliko često ćete morati da ga koristite.

Početna cena je $349, stiže 2015.

Još jedna stvar koju ne znamo tačno je cena za veću memoriju ili nadogradnju. Apple je rekao da će najjeftiniji sat koštati $ 349, pa će Gold Edition verovatno koštati bar nekoliko stotina dolara više. Nećete biti u mogućnosti da kupite Apple Watch pre početka 2015.

Svi drugi nosivi uređaji su u problemu

Bilo da je ispunio vaša očekivanja ili ne, Apple Watch može da uradi više nego bilo koji drugi nosivi uređaj na tržištu trenutno. On takođe izgleda bolje od konkurencije, što je od ključnog značaja za pridobijanje potrošača koji žele nešto što izgleda dobro na njihovim rukama.

Tim Kuk je nosio Nike FuelBand godinama u javnosti, ali danas ga je zamenio novim Apple Watch uređajem. Budućnost je stigla.

Pogledajte: Apple Watch u akciji [VIDEO]
 

Izvor: CultOfMac