Izgleda da se Apple konačno sprema da omogući povratak aplikacijama vezanim za Bitcoin i druge digitalne valute u App Store.

U svojim App Store Review Guidelines, Apple ističe da aplikacije za prenos "odobrenih virtuelnih valuta" mogu biti dozvoljene, sve dok one ne krše zakone. Relevantna klauzula u "Purchasing and Currencies" sekciji glasi: "Aplikacije se mogu koristiti za prenos odobrenih virtuelnih valuta pod uslovom da se to čini u skladu sa svim državnim i saveznim zakonima za teritorije na kojima se aplikacije koriste ." Zakonitost Bitcoina razlikuje se od zemlje do zemlje.
 
Apple se čvrsto protivio Bitcoin wallet aplikacijama, pa ih je povukao iz App Store-a. U to je bio uključen Blockchain, popularna Bitcoin wallet aplikacija koja je bila u App Store-u dve godine sa 120.000 preuzimanja. Gliph, aplikacija za bezbedan unos teksta i Bitcoin plaćanje, je takođe bila na meti Applea. Apple je zatražio da se ukloni mogućnost slanja Bitcoina iz ove iOS 7 aplikacije.

"Nejasno je kako to utiče na uspešan povratak Bitcoin aplikacija u App Store" Gliph programeri su napisali u blogu, kao odgovor na ispravke u Smernicama u App Store-u.

Neki Bitcoin entuzijasti, međutim, bili su optimisti. "Izgleda da je Apple video dolazeći Bitcoin cunami i odlučili su da je bolje biti spreman za to", Bitcoin investitor Rodžer Ver napisao je u emailu.

"Ovaj potez će sigurno pomoći da Apple zadrži svoju relevantnost i pomoći će da Bitcoin dobije još širu publiku."
 

Izvor: pcworld