Novi, manji iPad Pro koji je Apple predstavio krajem marta meseca osvojio je kupce širom planete i definitivno je jedan od najboljih tableta u svojoj klasi. Većina korisnika tvrdi i da je iPad Pro sa Retina ekranom od 9.7 inča trenutno jedan od najbržih i grafički najsuperiornijih tablet računara na svetu, kao i da je rešenje koje u segmentu zabave i multimedije nema konkurenciju. Ekipa Web portala iBerza gotovo premijerno je imala priliku da se upozna sa ovim vrhunskim proizvodom od koga kompanija iz Kupertina očekuje ne samo odličnu prodaju, već i otvaranje jednog novog poglavalja u svetu tablet računara.

Verovatno već znate (ako ste čitali zvanično saopštenje koje smo postavili istog dana kada je Apple predstavio iPad Pro 9.7), ali nije na odmet da ponovimo da je iPad Pro sa Retina ekranom dijagonale 9.7 inča konceptualno veoma sličan svom većem bratu, međutim od istog se razlikuje po drastično boljoj prednjoj i zadnjoj kamerici, većoj autonomiji baterije, krajnjim performansama i upotrebnim mogućnostima. Takođe, ovaj model je dostupan i u Rose Gold varijanti, a specifičan je i po tome što njegov Retina ekran dolazi sa par naprednih tehnologija koje doprinoste punoći i realističnosti boja. Krenimo redemo.

Osnovne informacije

iPad Pro sa Retina ekranom dijagonale 9.7 inča dolazi u Silver, Space Gray, Gold i Rose Gold aluminijumskim kućištima koja su otporna na habanja i ogrebotine. Ona takođe, štite tablet od svih spoljnih uticaja i što je jako važno omogućavaju veoma brzo odvođenje toplote sa core komponenti. Debljina samog kućišta iznosi 6.1 mm, što je poređeno sa većim modelom tanje za otprilike 0.8 mm, međutim ono što je mnogo zanimljivije je težina od 437 grama čime se iPad Pro sa Retina ekranom od 9.7 inča svrstava među najlakše modele u klasi. Ovakvim potezom Apple je želeo da pokaže da se i veoma snažan hardver može spakovati u tanko i lagano kućište, odnosno da se kupcima može ponuditi profesionalno rešenje u ultimativno kompaktnom formatu. Da budemo precizniji dimenzije manjeg iPad Pro tableta su: 240×169.5×6.1 mm tj. iste su kao i one koje poseduje iPad Air 2 tablet, tako da je moguće koristiti sva silikonska kućišta ovog tableta i za iPad Pro 9.7 tablet (tehnički gledano).

Da pogledamo sada raspored tastera i konektora. Sa donje strane nalaze se Home/Touch ID senzor (fundamentalni taster kod skoro svih iOS uređaja – služi za vraćanje na početni ekran i očitavanje otiska prsta) i Lightning konektor (preko koga se vrši punjenje baterije i sinhronizacija sa računarima), dok su sa gornje strane pozicionirani 3.5 mm ulaz za slušalice i On/Off, kao i Sleep/Wake tasteri. Sa leve strane nalazi se Smart konektor preko koga se povezuje posebno dizajnirana tastatura za ovaj tablet, a sa desne Nano-SIM trej (u Wi-Fi/Cellular verzijama – za umetanje Nano-SIM kartice) i Volume up/down taster koji služi za pojačavanje, odnosno smanjivanje zvuka. Svi tasteri su tako dizajnirani da se bukvalno stapaju sa kućištem tableta nenarušavajući vrhunski vizuelni identitet iPad Pro 9.7 tableta. Inače, svi tasteri imaju srednji-jači otpor tako da je gotovo nemoguće neki slučajno pritisnuti.

Retina ekran

Snažan core hardver i vrhunska iOS platforma svakako su ključ uspeha manjeg iPad Pro tableta, ali ima tu još nešto što ovaj tabet čini apslutno posebnim – Retina displej. Reč je o posebno dizajniranom ekranu koji krajnjem korisniku donosi maksimalno prirodne boje i savršenu detaljnost. Retina displej je zapravo glavni razlog zašto je iPad Pro 9.7 tablet prava multimedijalna zver i zašto najnovoji filmovi na njemu izgledaju prelepo i moćno. Maksimalna rezolucija ovog panela na testiranom tabletu je 2048×1536 piksela pri gustini od 264 ppi, dok je pozadinsko osvetljenje bazirano na LED osvetljenju. Sam displej je Multi-Touch tipa i podržava veliki broj multigestikulacija, što korisniku pruža neograničene mogućnosti u radu sa grafikom, multimedijom, prilikom editovanja filmova i tokom crtanja kompleksnih elemenata. Za razliku od Retina ekrana na većem iPad Pro tabletu manji model je opremljen i nekim naprednim tehnološkim rešenjima (Wide color display i True Tone display) koja u značajnoj meri doprinose relističnom prikazu objekata i daju jednu posebnu dimenziju brzim akcionim scenama u SF i akcionim filmovima poslednje generacije.

Za kraj priče o Retina ekranu na iPad Pro 9.7 tabletu ostaje još da kažemo kako je isti otporan na ogrebotine, otiske od olovki za crtanje i dodire prstiju. Zapravo, Retina ekran se toliko jednostavno održava da je dovoljno samo da ga povremeno obrišete nekom kvalitetnom mikrofiber krpicom i sijaće kao nov!

Hardverska konstrukcija

Kao što smo napomenuli iPad Pro sa Retina ekranom dijagonale 9.7 inča je krcat kvalitetnim hardverom tj. ima veoma moćnu core hardversku konstrukciju. Krećemo prvo od centralnog procesora koji je već viđen na većem modelu. Upitanju je A9X 64-bitni procesor koji slovi za trenutno najbrži mobilni procesor koji se nalazi u jednom tablet računaru. U okviru istog se nalazi i snažna grafika, kao i M9 koprocesor čiji je glavni zadatak da pomogne centralnom procesoru kod izvršavanja kompleksnih zadataka. Kada performanse preslikamo u procente dolazimo do toga da je iPad Pro 9.7 za 30% brži od Air 2 tableta i za oko 35% grafički superiorniji što u bukvalnom prevodu znači da će najnovije iOS igrice prosto leteti i vizuelno izgledati znatno bolje.

Što se tiče skladišnog prostora Apple ovaj iPad nudi u tri različita kapaciteta: 32GB, 128GB i 256GB i to i u Wi-Fi i u Wi-Fi/Cellular varijantama. Ovo je dobar potez proizvođača, pogotovo ako se uzme u obzir da su iOS aplikacije sve teže i teže. Ipak, ono što pomalo nedostaje je opcija kojom bi se mogla nadograditi memorija. Za sada to je jedino moguće uraditi sa nekim od Wireless storidža kao što je Apple Time Capsule, ali je to za većinu kupaca poprilično veliko ulaganje, obzirom da je cena Time Capsule od 2TB na domaćem tržištu 43.090,00 dinara.

Hardverski gledano veoma moćne stavke kod iPad Pro 9.7 tableta su prednja i zadnja kamerica. Prednja (FaceTime HD ) kamerica dolazi sa senzorom rezolucije 5MP i sa njom je moguće napraviti odlične selfije i kratke video zapise. Ona je zapravo prvenstveno namenjena za komunikaciju preko FaceTime aplikacije, Vibera i Skype-a. Zadnja (iSight) kamerica je gotovo profesionlna i bazirana je na senzoru rezolucije 12MP. Sa njom je moguće praviti vrhunske fotografije i odlične 4K video snimke. Takođe, sa istom je moguće kreirati i žive fotografije (Live Photos), panorama slike i usporene video snimke koji su postali apsolutni hit. Prema mišljenju mnogih korisnika, a i prema našim utiscima ovo je definitivno najbolja zadnja kamerica koju smo videli na jednom tablet računaru!

Dolazimo i do dela koji se zove konektivnost, odnosno povezivanje. Kod ovog modela iPad-a kompanija iz Kupertina se postarala da sve bude na najvišem mogućem nivou. Tu je Wi-Fi konekcija po 802.11a/b/g/n/ac standardima i Bluetooth 4.2 konekcija za brzi transfer informacija. Za žični prenos podataka brine se Lightning USB kabl preko koga se vrši i punjenje baterije. Kada smo već pomenuli bateriju da kažemo da je ona litijum-polimerska i da nudi autonomiju od čak 10 radnih časova i to sa aktivnom Wireless konekcijom. U osnovi autonimija baterije može biti i mnogo duža ako se kontrast Retina ekrana obori za nekih 30% što Vam toplo preporučejmo jer se veoma malo gubi na kvalitetu slike, a za uzvrat se dobija bezmalo celodnevni rad.

Zvučni sistem na iPad Pro 9.7 tabletu je baziran na 4 mala, ali izuzetno moćna zvučnika smeštena u uglovima tableta. Sa njima je reprodukcija svih tonova dovedena do savršenstva – zvuk je pun i kristalno jasan, dok su basovi umereni i prijatni za uši. To se najbolje oseti tokom igranja novih iOS igrica i gledanja HD filmova. Vrhunski kvalitet zvuka potvrdili su i brojni audio testovi po kojima je iPad Pro 9.7 prava mala audio zverka!

iOS 9

Kao i ostali iPad tableti iz Apple-ove ponude, tako i iPad Pro 9.7 dolazi sa iOS 9 platformom. Pomenuta donosi preko 250 novih funkcija u odnosu na prethodnu verziju i što je najvažnije daleko bolji bezbedonosni sistem zahvaljujući kom se iPad Pro 9.7 sa punim pravom smatra najbezbednijim tabletom u klasi do 10 inča. Ova platforma (između ostalog) donosi i veliki broj novih aplikacija, mnoštvo sjajnih funkcija i unapređen Game Centar za koji verujemo da će se posebno dopasti pasioniranim igračima.

Dodaci

Apple je za iPad Pro 9.7 dizajnirao nekoliko zaista sjajnih i neophodnih dodataka. Po nama najvažniji i najpotreniji su olovka (Apple Pencil) i Smart Keyboard. Apple Pencil ili Apple olovka je svoje predstavljanje doživela još sa većim iPad Pro modelom. Napravljena je prvenstveno sa zadatkom da crtačima i grafičarima pomogne u kreiranju slika i objekata, mada može da posluži i za kretanje po tabletu. U praksi se pokazala veoma funkcionalnom i od strane velikog broja korisnika je dobila maksimalne preporuke. Mi smo je probali i stekli smo utisak da je reč o jednom korisnom i zanimljivom produktu, ali pošto nismo ni grafičari ni slikari po pitanju crtanja sa njom ne možemo Vam ništa posebno reći.

Smart Keyboard je pak nešto što smo do maksimuma istražili i što smatramo neophodnim dodatkom, pogotovo ako imate nameru da Vam iPad Pro 9.7 kompletno zameni prenosivi računar. Reč je o kombinaciji tastature i dodatnog kućišta koje štiti iPad od svih spoljnih uticaja, ali i omogućava lako i brzo kuckanje tekstova. Smart Keyboard se sa iPad Pro 9.7 tabletom povezuje preko Smart konektora i može se nabaviti u više različitih boja. Za one kupce kojima je Smart Keyboard nepotreban dodatak, a žele da maksimalno sačuvaju svoj iPad Pro 9.7 od spoljnih uticaja i habanja toplo preporučujemo Apple-ova silikonska kućišta za ovaj proizvod.

Utisci

Šta reći na kraju o jednom ovako moćnom, elegantnom i maksimalno fleksibilnom proizvodu do bravo za Apple! iPad Pro 9.7 je više nego sjajan proizvod, on je ultimativni tablet i moćno multimedijalno oružje koje u ovom momentu nema pravog konkuretna. Crtanje na njemu je pravo zadovoljstvo, igranje igrica jedno novo iskustvo, a gledanje filmova čisto uživanje! Na njemu možete komforno surfovati internetom, kuckati tekstove i kreirati 3D objekte – zapravo možete raditi šta god poželite. Kompletno može da zameni profi video editor mašine, kao i čitave audio studije. Od većine lako prenosivih mobilnih računara je brži od kojih ima i daleko izdržljiviju bateriju. Mi smo već nakon par sati druženja doneli odluku o kupovini iPad Pro 9.7 tableta, a verujemo i da će kod Vas probuditi istu potrebu. Jednostavnije rečeno – iPad Pro 9.7 je tablet koji morate da imate!

Cena (sa PDV-om): od 89.890,00 dinara
Kontakt: iStyle