Apple je definitivno najveći inovator u IT svetu i ime iza koga stoje apsolutno najbolji proizvodi (iPhone 6s, iPad Pro tableti, MacBook računari, Mac Pro mašine, sjajna Magic periferija…) i brojna tehnološka rešenja. Svoju veliku ekspanziju ova kompanija je započela sada već davne 2007 godine sa prvim iPhone telefonom koji je kasnije iz generacije u generaciju evoluirao u jedan ne samo ozbiljan i profi proizvod, već i u pametni telefon koji ne zna za granice. Prošle godine Apple je kupcima predstavio iPhone 6s, po mišljenju mnogih stručnjaka najbolji iPhone ikada napravljen, međutim veliki broj kupaca i ljubitelja iPhone telefona i dalje tvrdi da je iPhone 5s najlepši iPhone ikada dizajniran. Apple je toga svestan i upravo zbog toga ovaj veliki gigant se odlučio da kupcima ponudi iPhone istog izgleda samo mnogo moćnijih radnih karakteristika – iPhone SE.

Još jedan od bitnih razlog za lansiranje iPhone SE telefona krio se i u činjenici da jedan solidan broj potrošača i dalje pretenduje na kupovinu telefona sa ekranom dijagonale 4 inča. Mi smo među prvim kupcima u Srbiji imali priliku da probamo novi iPhone SE telefon i moramo da Vam priznamo da smo zaista veoma prijatno iznenađeni njegovim performansama. Hajde da zajedno pogledamo o kakvom je telefonu reč…

Kompaktan i lagan

Kao što smo već napomenuli iPhone SE je vizuelno potpuno identičan iPhone 5S telefonu i to u svakom fizičkom detalju. Njegovo kućište napravljeno je od posebnog aluminijuma koji ne samo da telefonu daje jedan jedinstven izgled i izdržljivost, već i omogućava da se toplota veoma brzo odvede sa ugrađenih komponenti. Debljina kućišta na ovom telefonu iznosi 7.3 mm, dok je težina celog telefona neverovatnih 113 grama. Nećemo se usuditi sada da kažemo da je ovo najtanji i najlakši četvoroinčni telefon na tržištu, ali je svakako jedan od onih koji je po ovim karakteristikama u top 3 telefona iz klase. Kada smo već kod samih dimenzija i težine moramo da napomenemo da iPhone SE u rukama leži odlično, čak iznenađujuće odlično i čvrsto. Ovo posebno ističemo zato što posedujemo iPhone 6s telefon (prim.aut) kao primaran za komunikaciju i zabavu, koji i nakon bezmalo godinu dana korišćenja i držanja u rukama ne ostavlja utisak visoke stabilnosti – lako može da se desi da sklizne iz ruke (ovo je prvenstveno posledica zaobljenosti kućišta).

Raspored konekcija i tastera na iPhone SE telefonu je isti kao i kod iPhone 5S telefona pa tako korisnici koji imaju maske od pomenutog iste mogu koristiti i za SE telefon. Konkretno sa donje strane se nalazi ulaz za Lightning konektor, zvučnici, mikrofon, 3.5 mm audio ulaz i Touch ID senzor, a sa gornje je pozicioniran samo On/Off-Sleep/Wake taster. Gledano sa leve strane i to odzgo na dole, prvo je smešteno Ring/Silent dugme, a odmah ispod njega su izvedeni Volume up/down tasteri. Na desnoj strani se nalazi samo trej za nano SIM karticu koji je potpuno stopljen sa kućištem – najbolji mogući potez koji je Apple mogao da napravi. Od ostalih fizički bitnih karakteristika posebno moramo da izdvojimo dostupnost iPhone SE telefona u različitim bojama: Silver, Space Gray, Gold i Rose Gold, s tim da je Silver model (prim. aut) onaj koji je nama lično najviše prirastao za srce.

Rezime po pitanju vizuelnog identiteta sa naše strane je veoma jasan – iPhone SE je apsolutno najlepši iPhone iz aktuelne Apple-ove ponude. Kompaktnost mu je jača strana, što isto možemo reći i za izbor dezena, ali da se ne ponavljamo sada unedogled…

Fenomenalni Retina ekran

Pre nego se posvetimo hardverskoj konstrukciji iPhone SE telefona par rečinica o već više puta hvaljenom Retina displeju. Da, Retina ekran se nalazi i na novom SE telefonu i to u dijagonali od 4 inča i rezoluciji od 1136×640 piksela pri gustini od 326 ppi. Sam Retina ekran je zamišljen i realizovan kao nešto potpuno posebno za ljudsko oko jer donosi maksimalnu prirodnost boja i neverovatnu detaljnost. U konkretnom slučaju Retina displej nudi korisniku jedno potpuno novo vizuelno iskustvo sa telefonom. Grafika, tekst, Web stranice i 3D objekti izgledaju maksimalno realistično, dok igrice i filmovi poslednje generacije imaju jednu potpuno novu perspektivu tj. dimenziju. Mi smo do sada imali priliku da Retina ekrane vidimo na različitim Apple-ovim uređajima i ono što možemo reći u slučaju SE telefona je da možete očekivati sliku kakvu ste do sada videli samo na 4K televizorima!

Od ostalih bitnih karakteristika Retina ekrana na iPhone SE telefonu izdvajamo njegov kontrast od 800:1 i vrhunsko LED pozadinsko osvetljenje koje u velikoj meri doprinosi kvalitetu slike. Površina ekrana je kao i kod ostalih Retina displeja otporna na habanja i ogrebotine, a što je jako važno jednostavno se održava – mikrofiber krpica čini da ovaj telefon uvek izgleda kao nov.

Hardver

Ključ posebnosti iPhone SE telefona krije se u njegovom opako dobrom hardveru koji je međusobno u savršenom skladu. Glavni krivac za sirovu snagu ovog telefona je A9 64-bitini procesor koji prema rezultatima testova donosi slične performanse kao A9X procesor ugrađen u iPhone 6s i iPhone 6s Plus telefone. To u prevodu znači da iPhone SE sa lakoćom startuje zahtevne aplikacije i iOS igrice, obrađuje kompleksnu grafiku i procesuira složeni video materijal. Njemu u radu pomaže i M9 koprocesor koji generalno ima zadatak da uskoči kada je potrebna dodatna snaga da se izguraju neki zahtevni poslovi. U okviru A9 procesora nalazi se i veoma, veoma moćna grafika bez koje najnovije iOS igrice ne bi bile ovako grafički nadmoćne i realistične na iPhone SE telefonu. Zapravo, grafički podsistem na iPhone SE telefonu je toliko snažan da i najzahtevnije iOS igrice prosto lete na ekranu.

Apple je na ovom telefonu malo škrtario po pitanju skladišnog kapaciteta pa se tako kupcima nude samo modeli sa 16GB i 64GB fleš storidža. Ovo je verovatno bio jedan od onih neminovnih poteza kako bi se smanjila cena telefona, odnosno dobio cenovno maksimalno prihvatljiv i konkurentan proizvod. Mi lično bi voleli da je u opticaju i model sa 128GB skladišnog kapaciteta jer smo potpuno sigurni da postoje i zahtevniji korisnici kojima je 64GB fleš memorije malo. A sada par reči i o kamericama. Prednja, takozvana FaceTime HD kamerica ima senzor osetljivosti od 1.2MP i sa njome je moguće napraviti jako dobre selfije i kratke video zapise. Ista je u osnovi prvenstveno namenjena za komunikaciju preko popularnih video čet programa i za tu namenu odlično obavlja posao. Zadnja (iSight) kemrica je sa druge strane full profesionala. Raspolaže sa senzorom osetljivosti od 12MP i u stanju je da napravi veličanstvene fotose i video zapise. Sa ovom kamericom možete da računate na izuzetno detaljne fotografije i oštre video zapise koji će svakom ko ih vidi oduzeti dah. Sjajna stvar kod zadnje kamerice je i ta što nudi punu podršku za Live Photos – takozvane pokretne fotografije.

Autonomija baterije je još jedna od stavki kojom može da se pohvali iPhone SE. Njegova litijum-jonska baterija u stanju je da obezbedi do 14 sati razgovora u 3G mreži, odnosno do 50 časova slušanja muzike ili 13 sati gledanja video sadržaja. I konektivnost je na ovom telefonu podignuta do maksimuma. Potencijalnim kupcima od bežičnih veza na raspolaganju su Wi-Fi konekcija po 802.11a/b/g/n/ac standardima i Bluetooth 4.2 veza za brzi prenos podataka koja se pokazala izuzetno, posebno prilikom transfera velikih fajlova jer za par minuta možete prebaciti stotine megabajta podataka.

Za kraj priče o hardverskom sklopu iPhone SE telefona ostaje još da kažemo kako proizvođač isti isporučuje u paketu sa odličnim EarPods slušalicama koje su koncipirane tako da nosiocu/slušaocu ponude kristalno jasan i maksimalno prirodan zvuk. Iste odlično leže u ušnim školjkama i pogodne su za višečasovno korišćenje što nije slučaj sa sličnim rešenjima.

Softver

Potpuno logično iOS 9 platforma se nalazi na iPhone SE telefonu i do maksimuma koristi njegove hardverske resurse. U odnosu na prošlu generaciju pomenuta platforma donosi preko 250 novih funkcija i daleko bolju zaštitu koja u kombinaciji sa hardverskim rešenjima (Touch ID) vlasniku iPhone SE telefona garantuje punu bezbednost podataka. Na iOS 9 platformi mnogo toga je unapređeno i ispeglano poređeno sa iOS 8 okruženjem. Kada to kažemo prvenstveno mislimo na daleko funkcionalniji interfejs i unapređeni Game Centar. Odličan potez Apple-a je i to što je iWork i iLife aplikacije učinio potpuno besplatnim za iOS platformu pa sada kupci SE telefona mogu da računaju na full pokretnu kancelariju i odličnu zabavu gde god da se nađu. Po našem mišljenju iOS 9 platforma je zaista posebna u svemu i prosto bi nam trebao jedan ogroman tekst da Vam predstavimo sve njene novitete, ali ostavićemo Vama da je detaljno proučite i verujemo da će Vas ista maksimalno ispuniti…

Šareni dodaci

Za iPhone SE Apple nije morao posebno da se angažuje oko dodataka jer su tu rešenja koja su već viđena za iPhone 5s telefon. Ponuda maski je izuzetno šarenolika, a tu su i brojni zanimljivi dodaci koji Vam svakodnevni rad mogu učiniti lepšim i zabavnijim. Kako smo mi veliki fanovi silikonskih kućišta toplo Vam savetujemo da pogledate modele koji se nalaze u ponudama iStyle i WinWin radnji i odaberete neko koje će najviše pristajati Vašem mentalitetu i načinu oblačenja.

Kada se podvuče crta

Apple je sa iPhone SE telefonom postao apsolutni gospodar u klasi četvoroinčnih pametnih telefona i što je još važnije sa ovim telefonom imaće fantastičnu prodaju, to je evidentno. Na nas je SE ostavio veoma jak utisak pogotovo kada su upitanju brzinske i grafičke performanse. Aplikacije se gotovo trenutno startuju, dok je rad sa grafikom i zahtevnim video procesima fluidan i brz. Ista je priča i sa iOS igricama koje na ovom telefonu izgledaju veličanstveno, dok novi HD filmovi dobijaju jednu novu dimenziju. Realno gledano, ovo je i hardverski i softverski najmoćniji četvoroinčni telefon na tržištu koji će bez problema zadovoljiti i najzahtevnije kupce, ali i sve prave ljubitelje manjih pametnih telefona. On je naša apsolutna preporuka!

Cena (sa PDV-om): od 64.590,00 dinara
Kontakt: WinWIn