Nakon neuspešnog pokušaja da vlasnicima starijih iPhone-a CPU throttling proda pod brigu za njihove baterije, Apple se suočio s pretnjama tužbama nekoliko grupa korisnika, ali i regulatornih tela pojedinih država. Najjače je, pak, odjeknuo zahtev američkog Senata za detaljnim objašnjenjem cele situacije, na koji je Apple uputio službeni odgovor.

U njemu priznaje da je propustio da na ispravan način obavesti korisnike o svojim namerama te da razmatra mogućnost potpune nadoknade troškova onima koji su zamenu baterije platili 79 dolara, prenosi BusinessInsider.

Ipak, najzanimljiviji detalj Apple-ovog odgovora Senatu je informacija o novim modelima. Naime, iPhone X, iPhone 8 i iPhone 8 neće imati potrebe za throttlingom, jer navodno imaju ugrađenu „hardversko ažuriranje koje omogućava napredni managment performansi“.

U ovu Apple-ovu priču teško je poverovati jer nije jasno o kakvom se ažuriranju radi i kad su ti uređaji hardverski ažurirani. Ako je nešto proizvedeno, logika nalaže da se ažuriranje mora izvrši naknadno, što u hardverskom smislu baš i nije jednostavno.

Zato se ova objava čini samo kao kontrola štete, jer u prevodu ovo znači da aktealni modeli iPhone-a verovatno neće biti usporavani, već će ostariti prirodnim putem.

Izvor: IT Vesti