Analitičari kompanije CIRP (Consumer Intelligence Research Partners), objavili su rezultate najnovijeg tržišnog istraživanja prodaje Apple-ovih proizvoda u SAD-u za drugi kvartal fiskalne godine. Prema tim rezultatima najprodavaniji Apple-ov iPhone u tom kvartalu je ujedno i najjeftiniji model, odnosno iPhone XR koji je ostvario udeo od čak 38% prodaje svih Apple-ovih telefona. Ovo je posebno zanimljivo jer se krajem prošle godine ubrzo nakon starta prodaje tog modela pričalo da će Apple zaustaviti njegovu proizvodnju zbog slabog interesa kupaca.

Kako sada stvari stoje, zahvaljujući prodaji tog modela, Apple-ovi najnoviji telefoni čine 59% prodaje svih iPhone-ova u drugom kvartalu, što znači da su korisnici u proteklom kvartalu radije kupovali najnovije modele nego starije koji se prodaju po sniženim cenama.

S druge strane Apple-u ovo u potpunosti ne odgovara, jer odabir iPhone-a XR od strane kupaca znači da se smanjila prosečna prodajna cena (ASP), koja sada iznosi 800 dolara, što je manje nego ASP cena u kvartalu pre.

CIRP je takođe ukazao i na povećanje prodaje dodatnih Apple-ovih servisa koji uključuju iCloud i Apple Music. Prema tim podacima 48 posto kupaca iPhone-ova je takođe kupilo iCloud skladište, dok je 21% njih uzelo pretplatu na Apple Music. Zanimljivo je da se samo 3% kupaca odlučilo za Apple-ovu produženu garanciju u AppleCare planu.

Izvor: IT Vesti