Koncept All-in-One računara na domaćem tržištu nije naišao na neki preterano dobar odziv kod kupaca osim u slučaju iMac računara kompanije Apple koji gledano kroz prizmu prodaje imaju odličnu prođu. Naravno, njihova popularnost u svetu (pogotovo u zapadnim zemljama starog kontinenta i Americi) je daleko veća zbog veće ekonomske moći građana, ali i kod nas oni važe za All-in-One mašine koje su najčešći izbor potrošača. Razloga zašto je to tako ima mnogo ali dva se nekako posebno izdvajaju – vrunska izrada i odličan balans između hardvera i softvera. Poslednja generacija ovih računara donela nam je i modele sa 5K Retina ekranom koji su očikvano nazvani iMac 5K računari. Mi smo imali priliku da se na kratko družimo sa njima i evo kakve su utiske ostavili na nas.

iMac sa Retina 5K ekranom ima isti dizajn kao i standardni iMac predstavljen u oktobru 2012. Godine, odnosno kao popularni iMac 4K računari. Okviri iza ekrana tanki su samo 5 milimetara na ivicama, ali se šire ka centru kako bi bilo prostora za hardver koji se nalazi unutar računara. Isti brušeni aluminijum od kojih su izrađeni i MacBook Pro računari, krasi i iMac 5K Retina računare, tako da je na prvi pogled jasno da se radi o premium uređaju. Nikakav redizajn nije potreban od strane Apple-a bar još nekoliko godina za iMac. Uostalom, MacBook Air nije redizajniran već šestu godinu za redom i još uvek se radi o najlepšem ultrabook-u koji se nalazi u prodaji.

Ako nastavimo sa opisom spoljašnje strane, reći ćemo da na uređaju možemo primetiti jako malo detalja, a neki od njih su obavezna četiri USB 3.0 porta, dva Thunderbolt 2 priključka, AC napajanje, LAN priključak, SDxc čitač kartica i audio/mikrofon ulaz. Thunderbolt konektori su sada povezani na kontroler druge generacije, pa je Thunderbolt 2 dva puta brži od svog prethodnika, a WiFi je dobio novu frekvenciju po 802.11ac standardu. Zvučnici su sakriveni unutar samog kućišta, a otvor za iste nalazi se sa donje strane. S obzirom na male dimenzije, zvuk je začuđujuće glasan i kvalitetan. Facetime HD kamera u ovom slučaju snima do rezolucije od 3840 x 2160 piksela, a ostatak računara izgleda identično. Uz sam računar, Apple daje i standardnu bežičnu tastaturu (Magic Keyboard 2) i Magic Mouse 2 koji se može zameniti Magic TrackPad-om poslednje generacije, koji po našem mišljenju ima više smisla u okruženju kakvo je OS X, a koje je zamišljeno za kontrolu najrazličitijim gestovima sa jednim, dva, tri, četiri ili čak pet prstiju. Svako ko je koristio OS X veoma dobro zna o čemu pričamo.

Za ekran kakav je Retina 5K, Apple je morao da koristi najmodernije danas dostupne tehnologije i – ne samo to. Učinio ih je dostupnim običnom korisniku. Skoro 280.000,00 dinara koliko ovaj računar košta na domaćem tržištu nije nedostižna cifra za dobar broj korisnika, pogotovo u zemljama Zapadne Evrope ili Sjedinjene Države, a ekran kakav stiže na iMac-u 5K do sada nije mogao da se kupi, dok lošiji PC monitori sa 4K rezolucijom (od koje Retina 5K iMac ima za 67% više piksela)  koštaju čak i više od računara koji je tema ovog teksta. Prva od tehnologija – Oxide TFT čini da uniformnost preko celog ekrana bude ujednačena. Poseban „compensation film“, sloj od specijalno napravljene vrste polutransparentnog polarizovanog polikarbonata, dodat je u „sendvič“ između LCD matrice i pozadinskog osvetljenja koje čine LED sijalice i light-guide difuzor, pomaže da vidljivi uglovi budu još veći, iako je IPS tip ekrana već veoma dobar u ovoj kategoriji. Svaki ekran prolazi posebno podešavanje putem najnovije generacije kalibracionog uređaja, što čini da boje budu prirodne, a još jedan od razloga za veoma realan kolorit je i tehnika organske pasivizacije koju Apple već primenjuje kod iPad uređaja, a koja pomaže i da ekran sveukupno ima nižu potrošnju. Iako ima daleko svetlije pozadinsko osvetljenje, Retina 5K ekran troši do 30% manje od ekrana kod standardnog iMac računara od 27 inča. Pošto je ovo prvi 5K displej, Apple je morao da dizajnira sopstveni tajming kontroler čip koji će da upravlja sa prikazom svih 14.7 miliona piksela, a u kompaniji ističu da je ovaj procesor po kompleksnosti u rangu sa centralnim procesorom kod modernih pametnih telefona. U pitanju je čip koji ima dovoljno veliki propusni opseg i smešten je „između“ signala koji dolazi od grafičkog podsistema i elektronike samog displeja. Apple je digitalni video konvertor i timing controler (TCON) smestio unutar jednog procesora. Kao što smo već pomenuli, svaki primerak novog iMac-a je posebno kalibrisan sa specijalnim spektroradiometrima, što predstavlja najnapredniji tip kalibracije nekog ekrana u industriji.

Unutar centralnog i dela gde se nalazi blaga izbočina, smeštena je matična ploča sa četvrtom generacijom Intel Core i5 ili Core i7 procesora. Osnovni model stiže sa četvorojezgarnim Core i5 procesorom sa osnovnim taktom od 3.2 GHz (do 3.6 GHz u TurboBoost režimu), 8 GB GDDR3 memorije, Fusion Drive (hibridni HDD+SSD u izvedbi Apple-a) kapaciteta od 1 TB i AMD Radeon R9 M380X grafičkim procesorom sa 2GB GDDR5 memorije (koji je moguće opciono zameniti i za neki još brži R9 GPU). Baš kao i GPU, količina memorije, storage podsistem i CPU se takođe mogu rekonfigurisati i poručiti u Apple Store online radnji. Procesor se tako može unaprediti u snažniji Intel Core i7 sa početnim taktom od 4.0 GHz (maksimalni 4.2 GHz), memorija može da se nadogradi na 16 ili 32 GB, a hard disk osim na Fusion Drive sa 3TB prostora, može da se nadogradi i u vidu brže PCIe flash memorije (do kapaciteta od 1TB). Apple ne koristi naziv SSD, ali se zapravo radi o posebno pravljenoj PCI Express x1 SSD kartici sa čipovima koje su potpisale kompanije Samsung ili Intel. Po našem mišljenju, najbolje je umesto standardnog Fusion Drive kapaciteta od 1TB poručiti Flash Drive od 256GB, a onda ostatak podataka možete držati na eksternom USB 3.0 hard disku, koji uopšte nisu skupi.

Apple-ov iMac 5K Retina računara predstavlja jedan od trenutno najboljih računara na svetu i definitivno najbolji All-in-One računar čiji potencijal trenutno nema granice. Ovo je zapravo računar idealan za profi fotografe, arhitekte, građevince i video montažere, kao i za sve korisnike koji traže vrhunski prikaz slike, tj. besprekornu detaljnosti i najveći mogući stepen reprodukcije boja. Jedina mana mu je papreno visoka cena (za naše uslove života), ali ako se pogleda malo bolje tržište vrhunskih 4K monitora dolazi se do zaključka da i nije tako visoka. Kako god, ovo je All-in-One računar koji u svakom pogledu oduzima dah i upravo zbog toga od nas dobija najviše moguće preporuke!
 
Cena (sa PDV-om): od
Kontakt: iStyle