Apple je predstavio i svoj novi iPad Pro, manju verziju tableta predstavljenog prošle godine. Novi iPad Pro ima 9.7-inčni displej i težak je manje od 450 grama. Novi Pro tablet je iste veličine kao i iPad Air 2, za koju Apple ističe da je najpopularnija veličina kada su iPad uređaji u pitanju.

Displej novog iPada je za 35 procenta svetliji i nudi za 40 odsto manju refleksiju nego što je to slučaj sa ekranom iPad Air 2 modela. Kompanija takođe tvrdi i da je 9.7-inčni displej najsvetliji tablet ekran na tržištu. Displej odlikuje nova "True Tone Display" tehnologija, koja temperaturu boje ambijentalnog svetla i prilagođava je displeju. Tablet takođe koristi i prednosti redukcije plavog svetla, koja dolazi sa iOS 9.3 verzijom softvera.
 

ipadpro2_1.jpg

Izuzev manjeg displeja, novi iPad Pro je dosta sličan većem modelu tableta: pokreće ga A9X procesor, prisutan je sličan sistem sa četiri zvučnika, a tu je i manja verzija Smart Keyboard tastature. Tablet je kompatibilan sa Pencil stylus pametnom olovkom. Ostali dodaci uključuju novi SD čitač kartica preko Lightning porta i USB kamera adapter. Kada smo kod kamere, novi ipad pro ima 12MP kameru na poleđini (fokus pikseli, dual-tone blic, Live Photos, 4K video) i prednju 1.2MP FaceTime kameru.

Novi iPad Pro od 9.7 inča će biti dostupan u četiri boje (space grey, silver, gold, rose gold) i sa tri različita skladišna kapaciteta, od 32GB do 256GB. Model od 32GB će koštati 599 dolara, verzija sa 128GB skladišnog kapaciteta će koštati 749 dolara, a verzija sa 256GB skladištem će imati cenu od 899 dolara. Ovo su cene za Wi-fi modele. LTE verzije tableta će koštati još 130 dolara više. Cene za Evropu će biti prilično paprene, pa tako 32GB model košta 689 evra, 128GB model košta 869 evra, dok 256GB model ima cenu od čak 1049 evra. Prednaručivanje iPad Pro 9.7-inč tableta kreće od 24. marta, a na tržištu će se naći od 31. marta.
 

ipadpro3_1.jpg

Izvor: The Verge / Benchmark