Nakon što se određeni broj korisnika u SAD požalio na loš prijem signala sa novim iPhone XS i XS Max telefonima, nezavisni stručnjaci počeli su da kopaju po dokumentima američkog FCC-a, kako bi saznali u čemu je problem. Tako su pojedini specijalizovani blogovi, a sada i izvesni radio inženjer Andrew Shepherd, iz FCC dokumentacije utvrdili da bi problem mogao ležati u loše dizajniranoj anteni.

Iako je pojačalo prilično moćno, Shepherd navodi da to ne pomaže anteni u prijemu signala. Apple je ovoga puta u iPhone ugradio četiri antene i pokrio najširi spektar LTE frekvencija, ali u kombinaciji sa jakim metalnim okvirom, signal se teško probija.

Shepherd navodi da je ovaj problem moguć u područijima slabije pokrivenosti, kako LTE, tako i WiFi signalom. Šematski prikaz antene iPhone-a XS, koji je dobio od FCC-a, uporedio je sa istim na Pixel-u XL 3 i Samsung-u Galaxy S9, nakon čega je utvrdio da je kod njih ovaj deo posla daleko bolje odrađen.

Delimično rešenje za ovaj problem navodno postoji u vidu prilagođavanja određenih podešavanja, ali kako će i na koji način Apple to izvesti, ostaje da se vidi.

S obzirom na sve, korisnici u područijima sa dobrom pokrivenošću signalom ne bi trebali da imaju problema, dok bi ih mogli imati oni u ruralnim krajevima, tj. na većoj udaljenosti od baznih stanica, odnosno routera unutar kuće, zgrade ili stana.

Koliko je u svemu ovome istine i kako će se stvari po ovom pitanju odvijati u našim mrežama, saznaćemo kad nam uređaj stigne na test.

Izvor: IT Vesti