Poznati proizvođač mobilnih čipova Qualcomm, tužio je Apple na sudu u Kaliforniji, pod optužbom da nezakonito deli poverljive informacije o njegovim tehnologijama sa Intel-om, kako bi proizvodili čipove koji će imati bolje performanse od njegovih.

Qualcomm je godinama bio glavni Apple-ov dobavljač čipova za iPhone i drugi hardver, ali Apple se nedavno u potpunosti okrenuo Intel-u, koji za nove iPhone XS i iPhone XS Max telefone proizvodi modem i komunikacione čipove.

U tekstu tužbe Qualcomm navodi da su Apple-ovi inženjeri Intel-ovim stručnjacima dali Qualcomm-ov poverljivi izvorni kod, kako bi mogao poboljšati performanse svojih čipova, uprkos ugovoru o tajnosti tih podataka, koji su Qualcomm i Apple sklopili kada su svojevremeno sarađivali.

Pored toga, Qualcomm je sudu predao i odvojenu tužbu u kojoj optužuje Apple za korišćenje njegovih patenata bez plaćanja licenci. Ekipa iz Cupertina i Intel niti jednu optužbu za sada ne žele da komentariše.

Inače, zanimljivo je da je Američka Savezna trgovinska komisija FTC nedavno izjavila kako se ne slaže sa načinom na koji Qualcomm želi da naplaćuje licence za svoje tehnologije jer time ugrožava konkurentnost tržišta.

Izvor: IT Vesti