Prošle nedelje je Okružni sud Severne Kalifornije primio tužbu dvojice tužioca iz te države, a koja je usmerena protiv Apple-a. Tužba se tiče telefona iPhone X, XS i XS Max, dakle novijih modela koji imaju ekrane sa zaobljenim uglovima i popularni „notch“ u kojem su smeštene kamere i FaceID senzori. Tužioci tvrde da je Apple ove modele javnosti netačno predstavio kao uređaje sa „samo ekranom“ sa prednje strane, te da je netačno deklarisao njihove rezolucije ekrana.

U pojašnjenju tužbe (koje možete pronaći ispod teksta) navodi se, na primer, da ekran iPhonea X ima rezoluciju od 2436×1125 piksela i dijagonalu od 5,8″. U tome je navodno sporna činjenica da Apple nije od ukupnog broja piksela oduzeo one koji otpadaju na notch i zaobljene uglove ekrana – pa u stvarnosti iPhone X ima oko 10% manje aktivnih piksela i ekran stvarne dijagonale od 5,6875 inča.

Kao Apple-ov zločin se spominje i činjenica da su notch pokušali da sakriju na marketinškim materijalima i ove uređaje oglašavali kao „samo ekran“, što tužioci karakterišu kao ilegalno zavaravanje potrošača. Osim optužbi za zavaravanje kupaca kroz marketing ova tužba navodi i da Apple netačno broji piksele na svojim ekranima (tj. subpiksele unutar svake tačke), pa je i stoga prosečni kupac naveden na pogrešan trag po pitanju kvaliteta ekrana u iPhone-ima.

Od Apple-a tužioci žele izdejstvovati prekid ovakve nepoštene prakse i navode da su time zavarani brojni kupci. Naravno, za sebe i sve druge koji su, ovako zavarani, kupili neki od spornih modela iPhone-a zahteva se i primerena odšteta.

Kompletnu tužbu pročitajte ovde.

Izvor: IT Vesti