Iako je iPhone jedan od najpopularnijih smartfona na svetu, i dalje u nekim segmentima kasni u odnosu na Android telefone. Pročitajte koje mane bi kompanija Apple mogla da ukloni ne bi li preuzela vođstvo sa jakom konkurencijom na tržištu

 

Apple će definitivno novi iPhone predstaviti  ove godine. Ono što je sigurno je da će on imati veći ekran u odnosu na prethodnike, a spekuliše se i o još jednom modelu koji će biti u rangu popularnih fableta se ekranom od 5.5 inča. Međutim, Apple polako zaostaje za Androidom u nekim segmentima. U nastavku saznajte na koje stvari bi Apple trebao da posebno obrati pažnju kako bi iPhone postao još bolji.

 

Izbor tastature

Većina korisnika iPhone-a se žali na tastaturu, koja je u poređenju sa Androidom daleko lošija. Nedostaje joj “gesture taping”, odnosno prevlačenje prsta po ekranu umesto kucanja svakog slova posebno kako bi napisaali reč. Ovaj način pisanja je mnogo brži.

 

Foto: Youtube/Dobre Ciprian

Foto: Youtube/Dobre Ciprian

 

Razumljivo je da Apple ne želi da dozvoli “third-party” aplikacijama da zamene njihovu zvaničnu tastaturu, ali nema razloga da “swipe” opcija ne postane sastavni deo iOS operativnog sistema u nekom od narednih update-ova.

 

Više opcija za kameru

Broj megapiksela koji poseduju iPhone 5, 5C i 5S su dovoljni. Ovi telefoni već prave veoma dobre fotografije, pa iPhone-u 6 ne treba više megapiksela, jer njihov veći broj ne znači i bolje slike. Umesto toga potrebno je dodati neke nove mogućnosti u aplikaciju za kameru.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Na primer nije moguće manuelno podesiti ekspoziciju i “white balance”, kao ni izbor scena, a ni tajmer. Apple bi ove opcije bez problema mogao da uključi u novu verziju iOS-a.

 

Prepoznavanje glasa bez interneta

Jedna od odličnih mogućnosti koju nudi iOS je diktiranje teksta glasom. Gde god da se pojavi tastatura, korisnici mogu pritisnuti ikonicu mikrofona, i sve što izgovore biće pretvoreno u tekst. Korišćenje veštačke inteligencije Siri je takođe odlična stvar.

 

Foto: buzzfeed.com/Jess Misener

Foto: buzzfeed.com/Jess Misener

 

Nažalost, ova opcija ne funkcioniše kada nema interneta. Kod Androida je drugačija stvar, i prepoznavanje glasa funkcioniše i kada smo “offline”.

Proširene biometrijske funkcije

Skener za otisak prsta sa iPhone-a 5S će svoje mesto sigurno naći i na novom modelu. Ovo je veoma dobra stvar, naročito za odobravanje kupovine aplikacija sa App Store-a. Međutim, ono što on može da ponudi nije ni blizu iskorišćeno.

 

Lozinke kakve smo do sada koristili, polako postaju prošlost. Najnoviji sigurnosni problem koji se nedavno pojavio, “Heartbleed” pokazuje koliko u stvari naši podaci nigde nisu sigurni. Međutim, zamislite da vam je za kupovinu preko Amazona, ili pristup nekom nalogu poput Gmail-a potrebno da skenirate prst.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Apple-ov Touch iD može omogućiti ovo, ali i mnogo više, samo kada bi kompanija dozvolila drugima da koriste ovu tehnologiju za sopstvene aplikacije. Ovo bi značajno povećalo sigurnost pametnih telefona, a iPhone-u bi dala prednost u ovoj trci.

 

Pametnije korišćenje baterije

Svi korisnici smartfona žele da produže trajanje baterije. Iako će novi iPhone fizički biti veći, pa će samim tim imati i veću bateriju, njegov ekran će trošiti i više energije, pa ovo najverovatnije neće pomoći rešenju problema.

 

Ono što je potrebno jeste da se Apple fokusira više na upravljanje potrošnjom energije, kao što to radi Windows, na primer. Različiti modovi potrošnje bili bi super rešenje. Jedan, na primer, za stvari koje ne zahtevaju puno procesorske snage, kao što je slušanje muzike, mejlovi, a drugi za igranje igrice i gledanje video klipova.

 

Foto: martinhajek.com

Foto: martinhajek.com

 

Još jedna od stvari koja bi poboljšala život baterije je automatsko prebacivanje na minimalnu potrošnju tokom noći, tako što će pratiti navike korisnika i znati kada je potrebno isključiti većinu funkcija, a kada ih ponovo uključuti. Prema nekim nezvaničnim informacijama, čini se da će novi iOS postati daleko pametniji kada je u pitanju potrošnja baterije.

 

Vodootpornost

Sve veći broj novih pametnih telefona, kao što je Samsung Galaxy S5, su vodootporni. Na ovoj mogućnosti bi i Apple trebalo da poradi, s obzirom da su njihovi telefoni dosta skupi, pa bi bila prava šteta da slučajan pad u vodu potpuno uništi smartfon.

 

Izvor: Telegraf