Bilo da želimo da rešimo neki problem, naučimo nešto novo ili jednostavno da se informišemo o događanjima u svetu, svi prvo posežemo za nepresušnim i besplatnim izvorom informacija zvanim internet. Upravo ovaj fenomen predstavlja šansu za sve firme da ponude svoja rešenja onima kojim je to potrebno i to u datom trenutku. Međutim, da bi neko ko traži određenu informaciju na internetu “sleteo” baš na vaš sajt i izabrao rešenje koje nudi vaša firma, neophodno je da se vaša stranica veb sajta nađe u rezultetima pretrage nekog od pretraživača, u našem slučaju najčešće Google-a. Odgovore na pitanja, na osnovu čega Google određuje koja stranica će se naći u pretrazi i na kojoj poziciji dao nam je jedan od pionira SEO optimizacije u Srbiji i osnivač WBS Digital-a Slavko Pejović.

Šta je SEO (Search Engine Optimization)?

SEO optimizacija sajtova za pretraživače i posetioce je proces prilagođavanja sadržaja sajta kako korisnicima tako i pretraživačima kao što je Google. Prilagođanje sajta korisnicima podrazumeva pružanje posetiocima sajta baš one informacije za kojima su tragali. Takođe, optimizovan sajt mora imati adekvatan dizajn sa visokim UX (user expiriance) odnosno takvim dizajnom koji obezbeđuje laku navigaciju, koja će posetiocima omogućiti da jednostavno izvrše određenu akciju na sajtu kao što je kupovina, popunjavanje forme za upit ili druge akcije što i jeste krajnji cilj internet nastupa neke firme.

 Sa druge strane optimizacija za pretraživače zahteva poznavanje algoritma pretraživača. Međutim, niko sa sigurnošću ne može tvrditi da u potpunosti poznaje Google-ov algoritam koji koristi preko 200 signala za pozicioniranje.

Kako se radi SEO optimizacija?

Optimizacija sajtova odnosno SEO je proces koji zahteva iste aktivnosti kao i svaki drugi marketing proces. Kvalitena optimizacija obuhvata definisanje problema, istraživanje, planiranje, definisanje strategije i evaluaciju. Pre svega potrebno je uraditi analizu postojećg sajta koji se optimizuje ili definisati elemente optimizacjie novog veb sajta. Iz višegodišnjeg iskustva i mnogobrojnih uspešno realizovanih projekata Slavko Pejović ističe koji su to On-page i Off-page faktori koji utiču na poziciju.

Kada govorimo o on-page faktorima pre svega treba obratiti pažnju na HTML elemente koji omogućavaju Google robotima da lako indexiraju (pročitaju) sajt i shvate o čemu neki sajt govori. Istu, ako ne i veću važnost ima sam sadržaj sajta koji mora biti kvalitetan u smislu preciznosti odgovora u odnosu na neki upit, učestalost ključnih reči i popularnosti sadržaja. Takođe, i arhitektura sajta ima veliki značaj u on-page optimizaciji gde se treba voditi računa da je sajt prilagođen sa sve vrste uređaja, da je sajt dovoljno brz kako ne bi odbio posetioce ali mora imati i određeni nivo sigurnosti.

Off-page SEO je podjednako važan kao i on-page. Ova dva procesa su uzajamno povezana i izvršavaju se sekvencionalno. Off-page optimizacija je proces kreiranja signala van svog sajta koji direktno utiče na poziciju. Kao što u tradicionalnom marketingu smatramo da je “word of mouth” najefikasniji vid marketinga tako je i u digitalnom marketingu kreiranje signala na drugim sajtovim najsličniji marketingu od usta do usta gde se na drugim sajtovima govori o usluzi, proizvodu ili brendu neke firme. U off-page optimizaciju spadaju tehnike Link Building-a, kreiranje socijalni signala, podizanje autoriteta sajta i druge tehnike.

Zašto neko traba raditi SEO?

Sada kada znamo kako se radi SEO pitanje je koji su to benefiti ove marketing aktivnosti? Biti na prvom mestu pretrage za određeni upit dovodi do povećanja broja poseta konkretnom sajtu što omogućava firmama da na najbolji način predstave svoje proizvode i usluge i ostvare profit. Kada se u obzir uzme činjenica da 80 od 100 korisnika interneta prvo posete sajt koji se nađe prvi u rezultatima pretrage jasno je zašto bi neka firma želela da se nađe na prvoj poziciji.

Sa druge strane znamo da je preporuka jedan od faktora koji utiču na proces donošenje odluke o kupovini a kada jedna firma kao što je Google preporuči vaš proizvod ili uslugu nesumnjivo ćete povećati prodaju. Još jedna a možda i najveća prednost SEO jeste to što sva ulaganja u ovu aktivnost ostaju u firmi nasuprot plaćenom oglašavanju koji funkcioniše na principu plaćanja po kliku. SEO zahteva ozbiljan pristup za koji je potrebna multidisciplinarnost i koji treba biti proveren timu profesionalaca SEO agencije kao što je WBS Digital.

Ulaganje u marketing je jedina investicija koja doprinosi rastu i razvoju neke firme. Ulaganje u SEO ima win-win efekat jer u isto vreme se ulaže u unapređenje prodaje i u svoju firmu što dugoročno ima mnogobrojne pozitivne efekte.